Názov
školy: ZŠ s MŠ, Komenského 279/32, 026 01 Dolný Kubín
Meno
učiteľa: RNDr. Viera Chrenščová
Krúžok
Mladých ekológov
Pokus č.1
Kyslé dažde
Pomôcky:
miska, dva sklené poháre, sitko, merací krčah
Biologický materiál:
na drobno posekané listy červenej kapusty
Chemikálie: destilovaná
voda
Postup:
Posekané listy červenej kapusty vložíme do misky a zalejeme
horúcou destilovanou vodou. Listy necháme vo vode asi jednu hodinu.
Potom vodu tmavofialovej farby z kapusty zlejeme do meracieho krčaha.
Do sklenených pohárov nalejeme po 2 dcl čistej vody. Do jedného
destilovanú, do druhého vodu dažďovú.
Nakoniec do oboch pohárov pridáme rovnaké množstvo šťavy
z kapusty.
Výsledok:
Voda v oboch pohároch po priliatí šťavy z červenej kapusty
zmení farbu. Zatiaľ, čo v pohári s destilovanou vodou ostane
tmavofialová, v pohári s vodou dažďovou sčervenie. To
dokazuje kyslosť tejto vody. Čím je kyselina silnejšia, tým
je voda červenšia.
Pokus č.2 Znečistenie
ovzdušia
Pomôcky:
4 gumičky do vlasov, štipce alebo drievko
Postup:
Gumičky do vlasov navlečieme na 2 štipce alebo drievka. Jeden
štipec s obmotanými gumičkami položíme vonku, na balkón, na
miesto chránené pred dažďom a druhý do izby. Po dvoch týždňoch
všetky gumičky zvlečieme a porovnáme.
Výsledok:
Gumičky vystavené na balkóne zmenám počasia, hlavne vplyvom
znečisteného ovzdušia, sú rozpukané, stvrdnuté, často už
nefunkčné, a majú inú farbu, ako mali na začiatku pokusu. Na
gumičkách, ukrytých pred týmito vonkajšími vplyvmi v izbe, veľké
zmeny nespozorujeme.
Pokus č. 3 Obsah chlóru
v obaloch potravín
Pomôcky:
plastové obaly, medený drôt, kahan
Postup:
Kúsok medeného drôtu zohrejeme nad kahanom. Plastickú hmotu
prepichneme –ak je drôtik dosť teplý, zachytí sa na ňom kúsok
plastu. Drôtik potom opäť dáme nad plameň a pozorujeme,
či sa jeho farba zmení alebo nie.
Výsledok:
Ak sa v plameni objaví zelená farba, obal obsahuje jedovatý chlór.
V obchode dostať i potraviny v obale bez chlóru
– treba im dať prednosť!
Pokus č. 4 Stanovenie príjmu imisií olova rastlinami
Pomôcky:
mikroskopická technika, analytické váhy
Biologický materiál: jablká z rôznych stanovíšť - pri ceste, zo záhrady
Chemikálie: rodizonan
sodný (C6Na2O6), kyselina vínna, vínan
sodný, destilovaná voda
Postup: Pripravíme
tenké rezy povrchovej šupky a rozdrvenú dužinu jablka. Vzorky poukladáme
do Petriho misky s roztokom rodizonanu. Po 30 minútach prikvapneme tlmivý
roztok (1,5 g kyseliny vínnej a 1,9 g vínanu sodného v 100 cm3
destilovanej vody) a ustalujeme 15 minút. Opláchneme a pozorujeme pri
300 násobnom zväčšení.
Výsledok: Ióny
olova vytvárajú s rodizonanom sodným červenú zrazeninu. Intenzita
zafarbenia je priamo úmerná koncentrácii olova - mení sa od ružovej až
po sýtočervenú.
Olovo sa vyskytuje vo výfukových plynoch. Najväčšia
koncentrácia bude v ovocí najbližšie pri ceste.
Pokus
č. 5 Stanovenie kyslosti alebo zásaditosti pôdy
Pomôcky: kadičky,
miska, sitko, merací krčah
Biologický materiál: pôda,
listy červenej kapusty
Chemikálie: destilovaná
voda
Postup:
Posekané listy červenej kapusty vložíme do misky a zalejeme
horúcou destilovanou vodou. Listy necháme vo vode asi jednu hodinu.
Potom vodu tmavofialovej farby z kapusty zlejeme do meracieho krčaha.
Potom si do kadičky urobíme výluh pôdy destilovanou vodou.
Nakoniec do výluhu pridáme šťavu z kapusty a zistíme
pH.
Výsledok:
Ak výluh pôdy sčervenie je pôda kyslá.
Pokus
č. 6 Laboratórne vyšetrenie
vzoriek vody
Úloha: Laboratórne
vyšetrenie vzoriek vody
Teória: Prítomnosť patogénnych mikróbov, chemických toxických látok,
prípadne látok vyvolávajúcich ochorenia iba pri vysokej kontaminácii,
môže spôsobovať zdravotné riziko pitnej vody. Istú úlohu tu
zohráva aj tvrdosť vody a prítomnosť mikroelementov.
Odber vzorky a hodnotenie zdroja:
Správny odber vody je pre laboratórny rozbor nevyhnutný a pri prvom vyšetrení
najprv urobíme hygienické hodnotenie zdroja. Odber pre vyšetrenie: -
bakteriologické
- fyzikálne (teplota, chuť, zápach, farba, zákal, sediment )
- chemické
Chemické vyšetrenie vody:
Do fliaš, ktoré nemusia byť sterilné sa odoberá 500-2000 ml vody.
Vyšetrenie robíme v deň odberu, o 24 hod. sa musí vyšetriť
ph, cidita a alkalita vody. Ostatné chemické komponenty sa musia stanoviť
do troch dní za podmienky, že vzorka bola uložená po túto dobu v
chladničke.
K indikátorom organického znečistenia vody patria najmä rozpadové
produkty dusíkatých organických látok - amoniak, dusitany, dusičnany.
Amoniak: indikátor znečistenia vody fekálnymi látkami, anorganického
pôvodu je len vo vodách pochádzajúcich z veľkých hĺbok, kde
vzniká redukciou dusičnanov soľami ťažkých kovov. V
podzemných vodách sa vyskytujú ako produkt mikrobiálneho rozkladu
bielkovín amónne ióny a amoniak. Činnosťou nitrifikačných
baktérií obsah amoniaku klesá a vznikajú dusičnany. Ich maximálna
prípustná koncentrácia je 0,5mg/l.
Dusitany: vznikajú v pôde ako druhotný produkt rozpadu organických dusíkatých
látok, nebiologickou cestou vznikajú pri redukcii dusičnanov kovmi.
Sú nestále preto ich treba stanoviť hneď v deň odberu.
Ich koncentrácia nesmie prekročiť 0,1 mg na liter. Dusičnany:
sú indikátormi znečistenia vody organickými látkami, toto znečistenie
ja časovo i miestne vzdialené. Sú konečným produktom
mineralizácie organických dusíkatých látok.
Vyskytujú sa vo všetkých vodách.
Stanovenie v podzemných vodách slúži na posúdenie charakteru
mineralizačných procesov pri filtrácii vody pôdnymi vrstvami.
V povrchových vodách umožňuje sledovať samočistiace
pochody a v odpadových vodách biologicky čistených priebeh
nitrifikácie.
Ich maximálne prípustné množstvo je 50mg na liter. Keď sa voda
používa na prípravu umelej dojčenskej výživy, môže obsahovať
maximálne 15mg na liter.
Fosforečnany: Pitné vody obsahujú zvyčajne len nepatrné množstvo
fosforečnanov geologického pôvodu. Do povrchových vôd sa dostávajú
z odpadových vôd alebo uvoľnením z organickej hmoty, významným
zdrojom sú tiež fosforečné hnojivá.
Rovnako ako aj sírovodík sú za normálnych okolností absorbované pôdou,
ak ich dokážeme vo vode, sú dôkazom toho, že táto bola priamo a dosť
silno znečistená organickými látkami.
Ich prípustná maximálna koncentrácia je 1mg na liter.
Sírany: prirodzený obsah síranov vo vode je produktom zvetrávania hornín
a biologickej činnosti vo vodonosných vrstvách. Ich obsah je v úzkom
vzťahu k neuhličitanovej (trvalej) tvrdosti vody. Optimálne množstvo
síranov v pitnej vode je do 80mg/l.Maximálna hranica prípustnosti vo veľmi
tvrdých vodách je 250mg/l.
Chloridy: nachádzajú sa bežne v prirodzených vodách. Výskyt väčšieho
množstva je indikátorom znečistenia pôdy alebo priamo vody živočíšnym
močom. Ich maximum prípustnosti je 100mg/l.
Železo: Väčšie množstvo železa dodáva vode atramentovú chuť
a vylučuje sa vo forme červenohnedej zrazeniny. Či je železo
dvojmocné alebo trojmocné, v rozpustnej alebo nerozpustnej forme určujú
napr. uhličitany, rozpustený kyslík, ph...atď.
Pri hromadnom zásobovaní je hranica prípustnosti 0,3mg/l a pri individuálnom
zásobovaní je táto maximálna hranica prípustnej koncentrácie 0,5mg
Fe/l.
Postup:
1. Amónne ióny a amoniak:
K 10ml vzorky vody v skúmavke pridáme pár zrniečok Seignetovej
soli a tri kvapky Nesslerovho činidla. Zmes premiešame a po troch
minútach zhodnotíme zafarbenie.
2. Chloridy:
K 10ml vody pridáme 0,5ml
zriedenej HNO3 a 0,5 ml 5% AgNO3. Za prítomnosti
chloridov vznikne biely zákal až zrazenina.
3. Sírany:
K 10ml vody v skúmavke pridáme desať kvapiek koncentrovanej HCl a
0,5ml 10% BaCl2. V prítomnosti síranových iónov vzniká
biely zákal až zrazenina.
4. Železo:
K 10ml vody pridáme jednu
kvapku koncentrovanej HNO3 ,niekoľko kvapiek 5% H2O2
a 0,5ml 20% KSCN.Za prítomnosti Fe vyniká svetloružové až červené
zafarbenie.
Výsledok:
Výsledky zhodnotíme podľa tabuliek:
Tabuľka
č.1
|
zafarbenie
koncentrácia menej ako: [ mg Fe /l ]
|
bez zafarbenia 0,05
sotva badateľné žltoružové 0,10
veľmi slabé žltoružové 0,25
slabé žltoružové 0,50
žltoružové 1,0
žltočervené 2,0
jasnočervené 5,0
|
|
Tabuľka
č.2
|
zafarbenie
koncentrácia
[ mg NH4 / l ]
|
žltkasté 0,2
–1,0
žltohnedé asi 2,0
hnedé asi 3,0
hnedá zrazenina
viac ako 7,0
|
|